Unable to login to Joomla after Restore | General Questions and Support | Forum Archive

The free forums are no longer in use. It remains available as read-only archive.

Avatar
Lost password?
Advanced Search
Forum Scope


Match



Forum Options



Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters
The forums are currently locked and only available for read only access
sp_TopicIcon
Unable to login to Joomla after Restore
January 25, 2011
3:47 am
Avatar
Henry
Member
Members
Forum Posts: 4
Member Since:
January 24, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

I appear to run a successful restore, front-end of website looks fine, try to login to Joomla backend as administrator, but the account and password no longer work.

This same problem has been reported by several users in different postings before me, with NO solutions provided.

Please provide a clear, step-by-step, documented solution to this bug.

Thanks.

January 25, 2011
10:11 am
Avatar
Ovidiu Liuta
Admin
Forum Posts: 2484
Member Since:
September 26, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Hi Henry! Can you tell us if you get any login error when trying to login or simply the form reloads with no message?

How are sessions stored on the new site(check the session handler variable inside the configuration.php), is it files or database?

If it's files, then you need to make sure your sessions.save_path path is writeable.

If it's the database, open up phpmyadmin, clean the jos_sessions table, try and check if any records are created.

 

There might be multiple reasons why your login might fail on a new environment, do you remember having a Joomla extension/plugin that might alter the login process?

If you would check the main joomla.org forums, you will notice there are some other threads there with different solutions provided http://forum.joomla......?p=1833379

 

Ovidiu

January 25, 2011
9:37 pm
Avatar
Henry
Member
Members
Forum Posts: 4
Member Since:
January 24, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Hello Ovidiu, thank you for your response.  Here are the answers to your questions:

1.  Error: "Username and password do not match".

2.  var $session_handler = 'database'

3.  I try to use phpmyadmin to edit the new mysql database I created as per the instructions but it won't accept the login credentials either

4. No.  It has to be xcloner, nothing else has changed.  I could log in fine right before the restore and cannot immediately after.

5. The environement is identical, just a new folder in the exact same GoDaddy shared hosting environment, no variables have changed.

January 25, 2011
9:49 pm
Avatar
Ovidiu Liuta
Admin
Forum Posts: 2484
Member Since:
September 26, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Regarding 1. that usually means the user and pass you are trying to login with do not match, they are usually the same as on the original site.

If it still fails, try and reset your Joomla admin password from phpmyadmin,   http://kb.siteground.....sword.html

Regarding 3., if you are sure they are correct and it still won't let you in, I would advise contacting your hosting support for advice.

 

Ovidiu

January 25, 2011
10:16 pm
Avatar
Henry
Member
Members
Forum Posts: 4
Member Since:
January 24, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

OK, Problem solved.

For some unexplained reason, some step during the xcloner restore process resets/disables/breaks the Joomla admin login credentials requiring you to reset it at the database level.  The fix is documented in the following link:

http://docs.joomla.o.....assword%3F

 

Thank you very much.

Henry

January 25, 2011
10:31 pm
Avatar
Ovidiu Liuta
Admin
Forum Posts: 2484
Member Since:
September 26, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Glad you got it working, hopefully if we find any bug there, we will get it fixed in a future release.

 

Ovidiu

January 26, 2011
7:06 pm
Avatar
Henry
Member
Members
Forum Posts: 4
Member Since:
January 24, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

I'm only just discovering the rest of the damage, databse related it would appear:

1.  I use Jforms (Joomla component) for our "Contact Us" form.  That is now broken.

2.  The Joomla "user registration" is broken.

3. What is next?

I need someone who is familiar with xcloner to re-run a proper restore for me.

On the plus side, I have a current xcloner backup and my setup could not be more vanilla:

LAMP, Joomla 1.5, GoDaddy Linux shared.  All standard.

This has been a disaster as we are in the middle of running a variety of marketing campaigns to our website.

I am happy to provide you with the necessary login credentials.

Thank you,

Henry

January 26, 2011
8:07 pm
Avatar
Ovidiu Liuta
Admin
Forum Posts: 2484
Member Since:
September 26, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Our contact form is here http://www.xcloner.c.....m/contact/ if you need help with the restore

 

Regards, Ovidiu

Forum Timezone: America/Chicago
Most Users Ever Online: 867
Currently Online:
Guest(s) 1
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
mlguru: 30
Django29: 29
D: 21
Andy: 21
Marcus: 20
Jamie F: 19
Member Stats:
Guest Posters: 737
Members: 9549
Moderators: 2
Admins: 3
Forum Stats:
Groups: 3
Forums: 7
Topics: 2397
Posts: 8236
Newest Members:
Richmond Magsambol
Moderators: TriP: 0, Steve Burge: 0
Administrators: Ovidiu Liuta: 2484, Victor Drover: 1, Valentin Barbu: 0